i-mitt-livs-form

Direktlänk till inlägg 9 maj 2013

Syra-basbalansen påverkar din hälsa?

Av Thomas Näsholm - 9 maj 2013 10:41

Teorin bakom syra-basbalansen går tillbaka ända till 30-talet och den tyske forskaren Ragnar Berg. Det är olika åsikter om betydelsen av syra-basbalansen i mat och tillskott. Inom traditionell medicin och näringslära/nutrition anses kroppen normalt kunna reglera syra bas-balansen i blodet och därmed i övriga kroppen. Man tittar enbart på blodets halter och menar att kroppen alltid strävar efter en jämvikt-i blodet. Inom alternativ medicin intresserar man sig mer av hur det ser ut på cellnivå och där har syra-basbalansen fått en större betydelse.
Det anses att syraöverskott är orsaken till många sjukdomar. Syror som man får i sig genom maten måste neutraliseras i kroppen och för att göra det använder kroppen basiska ämnen som finns lagrat, huvudsakligen kalcium som är lagrat i ben, leder och blodkärl. Ett konstant syraöverskott kan därför på sikt leda till en urkalkning av skelettet och att kalcium lagras i vävnaden istället, vilket orsakar diverse problem. Kalcium och magnesium är lite antagonister till varann och uppstår detta kan följden bli en relativ magnesiumbrist, d.v.s magnesiumupptaget minskar som följd av att vävnadskalciumet är för högt. Symptom på magnesiumbrist kan t.ex vara muskelkramper, ledstelhet och sömnstörningar.

Den som är sjuk har nästan alltid ett syraöverskott. Något som jag själv har sett på några personer som jag testat PH-värdet på. Personer som haft upprepade strokes, njursten och en med kronisk lungsjukdom. För att inte tala om alla med matsmältningsbesvär, inklusive mig själv. Alla har varit försurade. Sen är frågan vad som är hönan och vad som är ägget - blir man försurad för att man är sjuk eller blir man sjuk för att man är försurad? Intressant tanke, eller hur?
 
Kroppen kan liknas vid en syraproducerande fabrik. Hjärtats slag, andningen, musklernas arbete etc. producerar syror som avges kontinuerligt i blodet både när vi är vaken och när vi sover. Känslor som exempelvis rädsla, ilska, ångest, chock efter en olycka och stress av alla olika slag producerar syror, precis som ultraviolett strålning, träning och syrabildande kost. Kroppen strävar efter att upprätt hålla ett snävt pH-intervall, till sin hjälp har den en mängd buffrande system för såväl syror som baser. En person som har en mycket bra matsmältning kan bibehålla ett ganska bra pH-värde i kroppen trots intag av mycket skräpmat och syrabildande mat, eftersom han/hon kan tillgodogöra sig näringen i maten. Däremot kan en annan person som äter basbildande kost ändå vara alltför sur i kroppen på grund av dålig matsmältning. Trots att man äter en basbildande kost kan man få en sur reaktion om man har mycket stress runt omkring sig. Matsmältningsenzymerna är mycket pH-känsliga kan de bli inaktiva om omgivningen blir för sur eller basisk, vilket kan försämra matsmältningen. Andra faktorer som påverkar pH-värdet är njurbesvär, rökning, andning, parasiter, svamp och bakterieöverskott. Det anses att genomsnittsvärdet för PH i urinen bör vara 6,5 eller lägre och i saliven 7,0 eller högre.

Skeptikerna till betydelsen av syra-basbalansen är många. Jag läste en artikel där "syra-bastrenden granskats" och där några ur organisationen Vetenskap och folkbildning (som "bekämpar hälsomyter och pseudovetenskap" - jo, det finns faktiskt en sån..) har uttalat sig, bl.a Mats Reimer, som tycker att det är ett meningslöst råd. Även Eva Warensjö Lemming, nutritionist på Livsmedelsverket, är skeptisk. Hon håller dock med om att livsmedel kan verka basiska och vissa försurande men att PH-värdet regleras i kroppen om man är frisk.

Fler inlägg kommer om vilken kost som påverkar syra-basbalansen och hur du kan göra för att må bättre. Jag som är utbildad både inom den traditionella och alternativa hälsobranschen och dess syn på kost tar med mig bitar från båda när jag kostrådgiver. Men jag måste säga att näringsterapeuters och homeopaters synsätt på kosten och näring intresserar mig mycket. Och jag tror att syra-basbalansen är en pusselbit i att må bra.

På återhörande!

/Thomas

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thomas Näsholm - 9 november 2013 10:33

Torsdagkvällen tillbringades med utbildarkostymen på igen. Utbildningen bli din egen PT-funktionell tränare gick vidare och den har gått från mer teoretisk till mer praktisk såhär tredje tillfället. Vi tittade lite på hållningen och obalanser i kropp...

Av Thomas Näsholm - 2 november 2013 09:52

Serien om den funktionella kroppen fortsätter. Bindväv är en vävnad som finns på många ställen i vår kropp och har som uppgift att bl.a hålla organen på plats, fästa muskler till skelettet samt hålla ihop musklerna. Bindväven i senor och runt muskler...

Av Thomas Näsholm - 19 oktober 2013 20:45

Befinner mig mitt i en delkurs till Fysiopraktor/sportkinesiolog utbildningen och sitter på ett högljutt O'learys och jobbar. Det finns flera fördelar med att vara på utbildning i fyra dagar: 1) man hinner gå igenom hamburgermenyn på O'learys 2) man ...

Av Thomas Näsholm - 29 september 2013 16:46

Hej!   Tillhör du en av dem som upplever att det är svårt att sålla bland alla kostråd idag, och att veta vad som är bäst - mindre kolhydrater eller mindre fett? Då ska du läsa vidare och ta del av den rapport som SBU (Statens Beredning för medic...

Av Thomas Näsholm - 21 september 2013 10:21

Hej När höstmörkret ha kommit behöver man ha nåt som ger ljus, nåt som ger energi. Och denna vecka har jag känt mig mer fylld av energi än vanligt. Kanske beror det på att jag haft en stimulerande jobbvecka med massa roliga saker som hänt. Så här ...

Ovido - Quiz & Flashcards