i-mitt-livs-form

Direktlänk till inlägg 9 november 2013

Den funktionella kroppen del 3 - nervsystemet kommunicerar med muskler och leder

Av Thomas Näsholm - 9 november 2013 10:33

Torsdagkvällen tillbringades med utbildarkostymen på igen. Utbildningen bli din egen PT-funktionell tränare gick vidare och den har gått från mer teoretisk till mer praktisk såhär tredje tillfället. Vi tittade lite på hållningen och obalanser i kroppen. Kroppen är en fantastisk apparat. Om du har muskler som blir strama eller förkortade kan de begränsa ledens fulla rörelseomfång. Och när leden hamnar i "fel" läge eller varje gång vi rör oss genom ledens rörelseomfång till dess ytterläge talar receptorer i leder, muskler och senor om det för nervsystemet.

Hjärnan och ryggmärg (CNS=centrala nervsystemet) avkräver rapport av receptorer ute i kroppen så fort vi rör oss. Dessa receptorer finns i olika skepnader:
I huden finns sinnesceller som ska skicka sensorisk feedback till CNS om värme, kyla, vassa föremål, underlaget etc. När vi kliver på en spik drar vi bort foten snabbare än vi hinner reagera pga att sinnnescellerna plockar upp smärtsignalen, skickar den till ryggmärgen som i sin tur skickar motoriska signaler till muskler som ska kunna dra bort foten. Allt sker innan vi ens behöver tänka. Dessa sinnesceller är även ett argument för att löpträna i skor med tunnare sula eller styrketräna barfota. Om vi stänger in fötterna i skor med tjock sula så kommer sinnescellerna att få svårare att känna underlaget och då försämras kommunikationen med hjärnan.
I musklerna finns muskelspolar som ska skicka info till CNS om muskelns utdragning. Om muskeln sträcks ut för mycket och för snabbt kommer nervsystemet att tolka det som att muskeln kommer att gå sönder (vilket den också kan) och öka spänningen i muskeln. Den blir alltså starkare och spänns för att stå emot en större utdragning av muskeln. En muskel som stretchas ut på det sättet, för snabbt och för långt ut i ytterläge, kan alltså spännas och bli starkare. Och då förlorar man stretcheffekten. Men det kan även förekomma att en muskel som stretchas ut snabbt och långt blir försvagad av det. Då beror det på att muskeln inte kommunicerar med nervsystemet tillräckligt bra och det blir fel i signalerna. I det här fallet beror det på att bindväven runt muskeln är för stram.
I senorna finns senorgan som har som uppgift att mäta spänningsgraden i senan. Senan fäster till skelettet och muskeln. När muskeln spänns kommer den att förkortas. Då sträcks senan ut. Ju mer muskeln spänns desto mer sträcks senan. Vid för hög kraft imuskeln, när senan sträcks på gränsen till för mycket, skickar nervsystemet signaler om att muskeln ska slappna av för att skydda senan från att gå av. Detta är förklaringen till varför man ibland kan bli kraftlös i ett ben när man ska ta i med maximal kraft i nånting.
Sen finns det även receptorer i lederna som ska informera nervsystemet om hållning, ledens position, stabilitet, rörlighet etc. En person som har en hållning där man har ena axeln lägre än den andre kommer att ha ett nervsystem som, genom att aktivera muskler som ska kompensera för detta, försöker att balansera upp kroppen. Har du en led som är överrörlig får du nervsystemet att skicka signaler till omkringliggande muskler med signalen: "stabilisera!!" Har du en led med begränsad rörlighet så är risken att man kompenserar det genom att ta ut rörlighet i nån annan led.

Nervsystemets kontroll över våra muskler och leder är viktigt, för det skyddar oss från skador och det kontrollerar våra djupliggande, stabiliserande, lednära muskler. De som ska aktiveras i början av en rörelse utan att vi ska behöva tänka på det. Men ibland måste man hjälpa nervsystemet på traven. Jag skulle vilja likna det med att spruta vatten i trädgården med en vattenslang. Du vecklar ut slangen, vrider på vattenkranen och riktar slangen dit du vill vattna. Men om slangen är veckad eller om nån ställer sig på slangen kommer det inget vatten. Om vi tänker samma sak med nervsystemet och muskeln, där vattenkranen får symboliseras av hjärnan, vattenslangen av nervtrådarna och där man vattnar får symboliseras av muskeln. Ibland går inte nervsignalerna ända fram till muskeln. Det kan bero på olika saker, t.ex att det finns nervinklämningar från kotor, strukturella obalanser - t.ex bäckenrotationer, att det finns en stress i tillhörande organ (organ och muskler delar nervtrådar) eller att nervsystemet skickar för svaga signaler. Vid muskeltester kommer de då att vara svaga. Och en muskel som testas svag i neutralläge (avslappnat läge liggandes på en bänk) kommer även att vara svag när man börjar röra på kroppen och det är viktigt att man då först stärker upp muskeln (ser till så att det går fram nervsignaler) för att sen kunna stärka upp den med styrketräning.

Ett inlägg som blev väl fördjupat. Men ju mer man förstår om kroppens funktion och hur nervsystemet påverkar kroppens funktion, desto mer kan vi arbeta med nervsystemet för att förbättra kroppens funktion.

Ha en skön helg - det ska jag ha!

//Thomas

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thomas Näsholm - 2 november 2013 09:52

Serien om den funktionella kroppen fortsätter. Bindväv är en vävnad som finns på många ställen i vår kropp och har som uppgift att bl.a hålla organen på plats, fästa muskler till skelettet samt hålla ihop musklerna. Bindväven i senor och runt muskler...

Av Thomas Näsholm - 19 oktober 2013 20:45

Befinner mig mitt i en delkurs till Fysiopraktor/sportkinesiolog utbildningen och sitter på ett högljutt O'learys och jobbar. Det finns flera fördelar med att vara på utbildning i fyra dagar: 1) man hinner gå igenom hamburgermenyn på O'learys 2) man ...

Av Thomas Näsholm - 29 september 2013 16:46

Hej!   Tillhör du en av dem som upplever att det är svårt att sålla bland alla kostråd idag, och att veta vad som är bäst - mindre kolhydrater eller mindre fett? Då ska du läsa vidare och ta del av den rapport som SBU (Statens Beredning för medic...

Av Thomas Näsholm - 21 september 2013 10:21

Hej När höstmörkret ha kommit behöver man ha nåt som ger ljus, nåt som ger energi. Och denna vecka har jag känt mig mer fylld av energi än vanligt. Kanske beror det på att jag haft en stimulerande jobbvecka med massa roliga saker som hänt. Så här ...

Av Thomas Näsholm - 5 september 2013 10:56

Hej! Nyss tillbaka på kontoret efter en förmiddag ute i sensommaren. Vi har haft en kick of med 1:orna och 2:orna på PT- gymnasiet. Syftet var att lära känna varann lite bättre och då ville jag passa på att välkomna dem till en utbildning till ett...

Ovido - Quiz & Flashcards