i-mitt-livs-form

Direktlänk till inlägg 14 juli 2013

7 steg till hälsa och viktminskning

Av Thomas Näsholm - 14 juli 2013 23:34

Gokväll!

Intressanta tankar kring hälsa och välmående ur ett brett, holistiskt synsätt - helt i linje med vad jag skrivit så många ggr förut. Robert Rakowski är en amerikansk kiropraktor, kinesiolog och nutritionist som är erkänt duktig. Har inte lyssnat till honom själv men då han håller utbildningar via svenska kinesiologiskolan hoppas jag få lyssna till honom i framtiden. Hursom, ramlade över en intervju med honom där han pratade om sitt synsätt och arbetsmodell för att uppnå hälsa och viktminskning. Här kommer Rakowskis "magnificent seven": (lite fritt översatt av mig)

The Magnificent Seven To Health And Weight Loss with Dr Rakowski:
1. Think Right (För att kunna göra det behöver vi en fungerande hjärna. Hjärnan består till stor del av vatten och fett, därför måste vi dricka rätt och äta bra omega 3-fetter. Minska stressen och motionera är också viktigt för en fungerande hjärna)

2. Eat Right  (Välj oprocessad och i huvudsak växtbaserad mat, undvik inte animaliska fetter men välj ekologiskt)

3.  Drink Right  (För att verkligen dricka rätt behöver vi försäkra oss om att vattnet vi dricker verkligen är rent. Ekologisk frukt och grönsaker innehåller mycket vatten och äter du mycket av det behöver du inte dricka lika mycket vatten)

4.  Move Right   (Funktionella rörelser, naturliga rörelser för människan som hoppa, kasta, kräla, klättra, bära, lyfta och springa - gärna i utomhusmiljö. Träning med högre intensitet ger också en högre frisättning av tillväxthormoner i blodet vilket ger den största boosten på fettförbränningen.)

5.  Talk Right   (Vi pratar genom våra celler och genom oss själva. Vår kropp består av miljarder celler som alla "pratar" med varann genom att receptorer på cellen känner av omgivningen. Vårt inre samtal har att göra med våra attityder - genom att ha en positiv inställning och ett positivt samtal med dig själv kan du faktiskt skapa ett starkare immunförsvar och en större förmåga att bekämpa sjukdomar.)

6.  Poo Right   (I tjocktarmen sker viss absorption men det är också sista steget i matspjälkningskanalen. Från tarmen går det blodkärl till levern som är kroppens avgiftningscentral. Leverns uppgift är att avgifta tarmarna efter absorptionen av näringsämnen skett. Om man har en regelbunden tömning (i klartext: bajsar regelbundet) minskar du risken att bli förgiftad av "avfallet" i tjocktarmen. Om du har en väl fungerande tarm bör du ha en tömning mellan 18-22 timmar efter måltid.)

7.  Sleep Right (Överraskande nog är din hjärna mer aktiv när du sover än när du är vaken. Hela kroppen går igenom reparationer. Stresshormoner, som under vaken tid är drivmedel för dig, sjunker undan under natten. Immunsystemet saktar in. Sömnbehovet är individuellt men de flesta behöver mellan 7-8 timmars sömn)

Så, din utmaning blir helt enkelt att under 7 veckor jobba dig igenom alla dessa pusselbitar - en bit för varje vecka. Observera att det inte står konkreta tips efter varje punkt utan du får helt enkelt ta med dig det du kan från varje del och kanske söka mer information själv. När du efter 7 veckor har lagt hela pusslet kommer du att ha lärt dig en hel massa nya saker om hur din kropp reagerar och vad just du behöver för att må bra.

På återhörande!

//Thomas

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thomas Näsholm - 9 november 2013 10:33

Torsdagkvällen tillbringades med utbildarkostymen på igen. Utbildningen bli din egen PT-funktionell tränare gick vidare och den har gått från mer teoretisk till mer praktisk såhär tredje tillfället. Vi tittade lite på hållningen och obalanser i kropp...

Av Thomas Näsholm - 2 november 2013 09:52

Serien om den funktionella kroppen fortsätter. Bindväv är en vävnad som finns på många ställen i vår kropp och har som uppgift att bl.a hålla organen på plats, fästa muskler till skelettet samt hålla ihop musklerna. Bindväven i senor och runt muskler...

Av Thomas Näsholm - 19 oktober 2013 20:45

Befinner mig mitt i en delkurs till Fysiopraktor/sportkinesiolog utbildningen och sitter på ett högljutt O'learys och jobbar. Det finns flera fördelar med att vara på utbildning i fyra dagar: 1) man hinner gå igenom hamburgermenyn på O'learys 2) man ...

Av Thomas Näsholm - 29 september 2013 16:46

Hej!   Tillhör du en av dem som upplever att det är svårt att sålla bland alla kostråd idag, och att veta vad som är bäst - mindre kolhydrater eller mindre fett? Då ska du läsa vidare och ta del av den rapport som SBU (Statens Beredning för medic...

Av Thomas Näsholm - 21 september 2013 10:21

Hej När höstmörkret ha kommit behöver man ha nåt som ger ljus, nåt som ger energi. Och denna vecka har jag känt mig mer fylld av energi än vanligt. Kanske beror det på att jag haft en stimulerande jobbvecka med massa roliga saker som hänt. Så här ...

Ovido - Quiz & Flashcards