i-mitt-livs-form

Direktlänk till inlägg 2 juli 2013

High intensity training

Av Thomas Näsholm - 2 juli 2013 21:57

Gokväll!

Semester, koppla bort, idétorka till nya inlägg. Allt sammantaget - långt sen förra gången. Men det måste få vara så, jag vill inte pressa mig till att skriva ihophafsade mediokra inlägg bara för sakens skull.
Mycket fokus på egen träning nu också, fjällhalvmaran i augusti smyger närmare. Efter en grym träningsvärk i lår och vader sen tävlingsloppet i st olavsloppet i fredags är jag sugen på löpning igen och det mesta jag gör nu i träningsväg är förberedelse för det. Idag blev det Nipleden, 1,5 mil terränglöpning. Ordentligt seg i benen och tuff terräng på sina ställen, men samtidigt ett skönt pass för alla sinnen.

Men inlägget ska handla om kontrasten - korta och intensiva pass. S.k high intensity training (HIT) eller high intensity interval training (HIIT), träningsformen som breder ut sig på bred front. HIT är alltså ett samlingsnamn men i korthet kan sägas att man tränar med en hög belastning/intensitet/ansträngningsnivå och utför träningen under korta intervaller/sprinter/pass. Populära träningsmetoder är korta intervaller (20-30 s), Tabata, Crossfit och Grit.
HIT inom styrketräning innebär att belastningen är hög samtidigt som volymen är låg. Man strävar att trötta ut muskeln på få set och vilar längre mellan passen pga den höga mekaniska stressen i muskeln. Som en parentes kan nämnas en från 80-talet vid namn Mike Mentzer som brukar få ta cred för införandet av HIT inom bodybuildingstyrketräning genom hans träningsmodell "heavy duty" (ett riktigt härligt namn, eller hur?)

Vad är då grejen med HIT och HIIT? Ja, många studier har undersökt detta och många av dem pekar på att det finns hälsomässiga vinster bl.a på blodfetter, mängd fett i blodet efter måltid och förbättrad insulinkänslighet. Detta visades också i en uppmärksammad dokumentär som svt visade för ett tag sen där slutsatsen mer eller mindre var att HIT var för många människor bättre än längre pass flera dagar i veckan (tror att försökspersonen i dokumentären tränade 3 min/vecka..). Det kan också nämnas att "traditionell" uthållighetsträning ger dessa effekter. Skillnader i övrigt mellan de två metoderna verkar vara att uthållighetsträningen förbrukar rejält mycket mer energi under passet men HIIT gör att kroppen förbrukar mycket energi under dygnets resterande timmar.

Sammanfattningsvis: om vi tar konditionsträning i första hand kan du alltså få samma fina hälsoeffekter från både pass med högre intensitet som pass med lägre intensitet. MEN på mindre träningstid. Och här ligger ju det intressanta för folk som inte vill lägga flera timmar i veckan på träning. Samtidigt beror det ju också på vad du har för mål med träningen. Det finns ju ingen seriös långdistanslöpare som bara skulle träna korta 20 s-intervaller en till två gånger i veckan, man behöver ju ha mer betoning på att springa långt. Du behöver också ha en hyfsat bra kondition för att ge dig på att träna på maxintensitet.
Vad gäller styrketräning har det diskuterats länge hur många set man ska träna för att få bäst stimuli av muskeln. Utan att gå in för mycket på detta ska det konstateras att det krävs lång tids styrketräning och teknikträning för att kunna trötta ut muskeln på ett set. Och samma sak med styrketräningsformer där man jobbar med hög belastning, tekniskt krävande övningar, mot klockan, till uttröttning. Skaderisken är väldigt hög för en otränad individ som inte har grundstyrkan eller tekniken att klara av det.
Hur tänker jag kring HIT? Jag ser högintensiv träning (HIT) som en intensitetshöjande träningsmodell, något man kan lägga in i en del av en längre periodisering (kortare eller längre block) för att överbelasta kroppen, "chocka" den. Jag vill gärna ha pulsering i träningen (variationer i t.ex intensitet) och tror inte att det i långa loppet är hälsosamt eller utvecklande med för monoton intensitet vare sig den är hög eller lågintensiv.

På återhörande

/Thomas

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thomas Näsholm - 9 november 2013 10:33

Torsdagkvällen tillbringades med utbildarkostymen på igen. Utbildningen bli din egen PT-funktionell tränare gick vidare och den har gått från mer teoretisk till mer praktisk såhär tredje tillfället. Vi tittade lite på hållningen och obalanser i kropp...

Av Thomas Näsholm - 2 november 2013 09:52

Serien om den funktionella kroppen fortsätter. Bindväv är en vävnad som finns på många ställen i vår kropp och har som uppgift att bl.a hålla organen på plats, fästa muskler till skelettet samt hålla ihop musklerna. Bindväven i senor och runt muskler...

Av Thomas Näsholm - 19 oktober 2013 20:45

Befinner mig mitt i en delkurs till Fysiopraktor/sportkinesiolog utbildningen och sitter på ett högljutt O'learys och jobbar. Det finns flera fördelar med att vara på utbildning i fyra dagar: 1) man hinner gå igenom hamburgermenyn på O'learys 2) man ...

Av Thomas Näsholm - 29 september 2013 16:46

Hej!   Tillhör du en av dem som upplever att det är svårt att sålla bland alla kostråd idag, och att veta vad som är bäst - mindre kolhydrater eller mindre fett? Då ska du läsa vidare och ta del av den rapport som SBU (Statens Beredning för medic...

Av Thomas Näsholm - 21 september 2013 10:21

Hej När höstmörkret ha kommit behöver man ha nåt som ger ljus, nåt som ger energi. Och denna vecka har jag känt mig mer fylld av energi än vanligt. Kanske beror det på att jag haft en stimulerande jobbvecka med massa roliga saker som hänt. Så här ...

Ovido - Quiz & Flashcards