i-mitt-livs-form

Senaste inläggen

Av Thomas Näsholm - 19 februari 2012 22:28

Go kväll!


Hoppas att ni haft en härlig aktiv helg! Jag tänkte skriva lite om golf igen och följa upp mitt inlägg från december (del 1 - kolla gärna in det som en bakgrund till detta inlägg)). Som jag skrev då är första steget i ett fysprogram att analysera personens kropp och fysiska förutsättningar. En noggrann screening över kroppshållning visar vart de svaga länkarna finns. Det jag alltid gör är att börja med att jobba med de svaga länkarna. Det kan handla om att balansera upp bäckenet för att få en gynnsam belastning på ländrygg och bröstrygg, jobba med rotation i höften eller utåtrotation i axeln (i baksvingen), stärka upp djupa magmuskeln för att ha en stabil bas att svinga ifrån samt avlasta ländryggen, stärka upp och stabilisera musklerna kring skulderbladen o.s.v Något jag alltid kollar är också över-underkroppsseparation och hur bra den motoriska förmågan att kunna vrida över och underkropp i förhållande till varann, vilket är centralt i golfsvingen.


En rörelseanalys av detta slag handlar om att skapa optimala fysiska förutsättningar för att kunna svinga optimalt. Sen kanske det inte räcker ändå då golf handlar om teknik, känsla och mentala faktorer. Nästa steg är att koppla dessa svaga länkar till svingen. Vad i svingen behöver förändras och hur påverkas svingen av de svaga länkarna?? Då är det suveränt att ta hjälp av en golfpro som gör en svinganalays (filmar med höghastighetskamera, drar linjer och vinklar). Golfen har gjort en fysisk revolution de senaste åren och numera når du inte världstoppen om du inte har en bra fysik, och som jag nämnt tidigare så är golf en sport där kroppen styr rörelsen - inte tvärtom. En del golfpros (speciellt av det äldre gardet) väljer dock att blunda för detta och har inte kunskapen eller viljan att samarbeta med de som har (jag vet av erfarenhet) för att hjälpa sina kunder på ett optimalt sätt. Jag har hittat en väldigt bra pro som jag samarbetar med, som är öppen, intresserad, inser vikten av rätt fysisk träning och själv har en liten kunskap om kroppen och träning.


 Ok, analysen är gjord och svinganalysen gjord. Nu börjar arbetet med att sätta ihop pusselbitarna. Utifrån felen i svingen kan jag sen gå in och prickskjuta i testning och program. Jag ska ta ett eget exempel från mitt arbete med en av mina golfkunder. Han är en tacksam kund att jobba med för han är en av de mest ambitiösa kunder jag har. Han brinner verkligen för att förbättra sig! När vi började att jobba ihop för ca 1 år sen hade han ganska stora problem med sin kropp. Svårt att vrida höft/bäcken med överkroppen still, stel i höfter och rygg, svag i bålen och allmänt stelt, hackigt och ryckigt i rörelsemönstret. Vi gjorde vår rörelseanalays och utifrån den har vi jobbat med svaga länkar tills denna försäsong då vi gick vidare med fler tester (en del kinesiologiska tester, bäckentest, styrketester och fler rörlighetstester.) En svinganalys gjordes för några veckor sen. För att illustrera problemen som vi jobbar utifrån nu, kolla in några bilder:

         

1) Problemet i baksvingen är att hans begränsning i rörligheten i vänster breda ryggmuskel (efter testern var vänster sida stramare än höger) samt inåtrotation i höger höft hindrar honom från att göra ett bra uppvrid i frontalplan. Han kommer därför att försöka kompensera detta genom att vrida bak höger höft/rumpa samt vrida överkroppen så att han nästan har ryggen mot målet (kolla höger höft och axlar och skuldror)


 

2) Och ju högre upp i baksvingen han kommer, desto mer förstärks detta! Rörligheten i breda ryggmuskeln gör att han måste böja vänster arm (den ska annars hållas rak) och höger arm "lyfts" istället för att hållas in till kroppen. I det läget ska höger axel utåtrotera och nyligen när vi testade rörligheten i axlarna var han tydligt stramare i utåtrotation på höger axel. Titta på den här bilden vad mycket han har tippat bak höger ben och höft vilket gör det svårare för honom att "sätta fart" på svingen genom att vrida fram höften först. Farten och explosiviteten kommer att vara hämmad med detta rörelsemönster


   

3) Vid bollträffen blir då följden att han glider i sidled (swayar), titta på vänster axel vad högt upp den är och titta på hans tyngdpunkt som är skjuten åt höger.


Det vi jobbar tydligt med nu är mer styrka och explosivitet i syfte att bli starkare, stabilare och explosiv för att kunna "sätta fart" på svingen med rätt muskler. Vi kör lite tyngre styrka, benböj, kettlebellsvingar med färre reps och rena explosiva övningar. Vi jobbar bara med funktionell bålträning, så golflikt som möjligt, bl.a två medicinbollsövningar. En av dem där han står i stanceposition och fångar ett kast av mig från sidan, "svingar upp" , skjuter tillbaka med höften och kastar tillbaka bollen explosivt. Parallellt med vår ökade styrketräning har vi behållit vår specifika rörlighetsträning, som nu är mycket inriktad på utåtrotation i högeraxeln, rörlighet i breda ryggmuskeln (ffa vänster). han kör även 2 bodybalancepass för "allmänrörligheten" i kroppen.



  Min favoritövning vad gäller explosiv golfstyrka - "cableswing"


Kvittot på om vi gör rätt saker kommer vi att få på vidare tester och svinganalyser, och framförallt - när tävlingssäsongen startar!


Jaha, nu har jag suttit här vid datorn bra länge men så är det när man funderar på viktiga saker! Nu gör jag natt, ny vecka och nya möjligheter imorrn! Ny träningsvecka framförallt - det känns bra nu och så ska det fortsätta under våren!!


På återhörande!

/Thomas

Av Thomas Näsholm - 5 februari 2012 22:51

Gokväll!


Snart ny vecka och efter en dag i gymet och i simbssängen med sonen fick det mig att tänka på smidighet och rörlighet. Har du tänkt på hur barns rörelsemönster ofta är ganska okomplicerade, till skillnad från många vuxna som har ont, är felbalanserade, taskig hållning etc. En del rör sig som om de hade ett järnspett nedkilat i lårbenen, några 10 kg:s vikter fastknutna på framsidan av axlarna, eller en lång fjäder i nacken. Självklart skapar obalanserade muskler obalanser i och felaktig kroppshållning. Självklart skapar felaktig kroppshållning värk, spänningar, ogynnsamt rörelsemönster. Detta ser man sällan hos barn. Detta inlägg skulle kunna handla mer om rörlighetsträning, vilket säkert kommer att komma, men nu nöjer jag mig med att konstatera att jag njuter av att se barn röra sig vare sig det är krypa, stå på ett ben, göra en armhävning, springa etc. Motorisk utveckling!!



  Övningen pullover - här ska vässas armar och rygg för skidåkningen!


Ok, ett litet tillägg vad gäller rörlighetsträning. Många blir stela i kroppen eftersom man sitter stilla för mycket eller rör sig väldigt monotont och därmed inte sätter lederna i ytterlägen. Jag brukar ofta använda mig av en form av dynamisk rörlighetsträning, där man utför några övningar i rörelse. Denna typ av rörlighet/smidighetsträning kan även användas i en uppvärmning. Jag ger ett litet övningstips på just en sån övning som jag kallar för "baby moves" och i just det här fallet är det faktiskt personen i filmen som skrivit brevet...   



 

Gonatt - på återhörande!


/Thomas 
  
 

Av Thomas Näsholm - 29 januari 2012 21:23

Gokväll på er!


Snart har januari passerat, första månaden av det nya året! Hoppas att ditt träningsår har börjat bra! Själv känner jag en nyvunnen inspiration och kroppen känns bra - härligt!


Jag har ägnat några tankar till träningsplanering. Nya ska sättas till en del kunder, våren ska "ramas in". Och då väcks alltid tankar på motivation. Varför ska vi lägga upp träningen på detta sätt? Vilka mål finns det att ta hänsyn till? Varför är det viktigt att jag tillsammans med min kund hittar ett arbetssätt som funkar för oss båda, men som i slutändan är viktigare för min kund? Varför är det viktigt att det inte är mina mål, mina ord och mina behov som ligger till grund för planen? Jag tror att många inte uppnår bra hälsa pga att det fattas långsiktig motivation. Och blanda inte ihop motivation med vilja eller attityd, inte samma sak! Motivation för mig handlar mer om en process, att man gör något för att förändra ett beteende och när man förändrat det fortsätter man att göra det som funkade. Ett enkelt exempel: Om jag är hungrig vet jag att jag kan stilla min hunger om jag äter. Alltså är det min motivation, att äta. Vilket jag kommer att göra varje gång jag blir hungrig eftersom det fyller sitt syfte. Om det istället handlar om att uppnå hälsa är väl principen samma? Om mitt mål är att förbättra konditionen vet jag att det som kommer att göra det är konditionsträning. Alltså är min motivation att träna kondition! Men det räcker inte att göra det i 2 veckor och sen lägga av, utan jag behöver träna regelbundet under en längre tid. Samma sak med all träning, minska stress, sova bättre, gå ner i vikt. Jag behöver göra förändringar i mitt liv, beteende och livsstil och framförallt bibehålla det under en längre tid! Här tror jag att många faller, man förändrar halva sitt liv till det bättre men när resultaten inte kommer på några veckor lägger man av. Som en klok man en gång sa till mig: "Vad är det som gör att framgångsrika människor slutar att vara framgångsrika? - Det är när de slutar att göra saker som gjorde dem framgångsrika!" Alltså kan jag, bara för att jag förbättrar min hälsa eller når mitt mål, inte sluta att leva hälsosamt för då är man snart tillbaka på ruta ett! Det handlar alltså om en långsiktig och långvarig motivation!  

   Som jag nämnde ovan så är vilja inte samma sak, för kom igen: Av alla kunder jag haft genom åren som varit sjuka, överviktiga, trötta, deprimerade och undertränade - tror ni att det är många som inte haft VILJAN till att bli bättre?? Nä, klart alla vill det. Men de har inte haft rätt motivation - en struktur för HUR de ska göra.


Jag märker att det finns olika sätt att se på en personlig tränares (eller vilken coach som helst) roll i det här med motivation och hur man jobbar med sin kund. Många kanske har bilden av en översittartyp eller en stenhård militärisk typ med my way or the highway-attityd. "Så här ska vi göra, jag bestämmer". Hörde faktiskt idag, vilket fick mig att fundera kring detta inlägg, en tränare som tyckte att "det daltades" för mycket med otränade och överviktiga, att nån minsann behövde säga till dem på skarpen vad de borde göra. Och jag kan förstå hans resonemang, OM det är tydlighet han menar. I övrigt finns det inget i det som överensstämmer med min filosofi. Jag jobbar utifrån tron att varje individ själv har lösningen till problemet om man väcker tankar och frågor genom diskussion och frågeställningar. Jag är hellre ett bollplank och den som "rör om lite i grytan" i en sån process och låter kunden vara styrande, eller sökande som det mer brukar bli. Tillsammans diskuterar vi oss fram till en plan, som i slutändan jag har presenterat. Då vet jag att det är inre motivationsfaktorer som ligger bakom planen - faktorer som faktiskt är viktiga för den personen, inte för att nån annan sagt åt honom. Men när väl den är satt är det viktigt att vara tydlig: Det här har vi kommit överens om , det här behöver du göra.

Snärjigt ibland att sammanfatta alla tankar kring ett ämne med så få ord som möjligt eftersom jag inte vill att ni ska somna.. =) Hoppas att ni förstod lite av vad jag ville få fram


Nu gör vi klart för ny vecka, testdagar med ett företag, uppstart med golfgruppen, föreläsning med Krokom fotboll, härliga kunder och säkert en massa annat kul!


På återhörande!

/Thomas

Av Thomas Näsholm - 1 januari 2012 19:05

Gokväll och gott nytt år!


Mitt första inlägg för det nya året ska komma att handla om att starta upp. Ett år brukar för många starta med tankar. Tankar på ett nytt liv, nya löften, nya träningsmål och bättre hälsa. Och vad är då inte bättre än att göra saker och ting från grunden. I början är faktiskt all träning som blir av den bästa träningen. Resultat kommer ifrån regelbunden (nyckelord), långsiktig belastning (och med belastning menar jag på muskler, hjärta, lungor etc). All träning som är fel för din kropp kommer att leda till överbelastningar och skador vilket är katastrof för din regelbundenhet, kontinuitet och framförallt din nyvunna motivation!! Så gå inte i "no pain no gain - fällan" och träna mycket och hårt. Börja istället med att hitta dina svaga länkar, och bygg upp din uthållighet.

  Aerob energiomsättning handlar om att kroppen kan framställa energi både från kolhydrater och fett, vilket har flera fördelar: 1) Kroppen kan producera mycket energi (ATP) 2) Energin räcker därmed länge (vilket givetvis är fördel vid långvarigt arbete) 3) Det bildas väldigt lite slaggprodukter i jämförelse med intensiv träning. Aerob träning syftar därför till att:

* Lära kroppen att bli bättre och effektivare på att förbränna fett, för ju längre och ju högre upp i intensitet du kan använda fett i förbränningen desto bättre kommer du att prestera.

* Minska på kroppsfettet

* Lära kroppen att bättre transportera bort laktat vi submaximalt arbete, vilket förlänger tiden till utmattning. Laktat är en restprodukt av mjölksyra och finns i blodet till skillnad från mjölksyra som produceras i den arbetande muskeln. Laktat bildas inte bara vid högintensivt anaerobt arbete utan även vid låg intesitet. Laktat är faktiskt en viktig bränslekälla för hjärtat vid fysiskt arbete. Transporten ska alltså inte bara "bort" från kroppen utan även pumpas tillbaka till hjärtat för energi.

* Förbättra imunförsvaret

* Förbättra uthålligheten i musklernas långsamma typ 1-fibrer. Många av våra uppbärande, stabiliserande, "inre" muskulatur behöver kunna arbeta med ganska lätt belastning under en längre tid (t.ex. behöver våra muskler i halsrygg och bröstrygg arbeta för att hålla upp huvudet och förhindra att det skjuts framåt ganska länge när vi sitter vid datorn, eller står upp etc. De musklerna gör då ingen stor kraftinsats men arbetar under lång tid. Om uthålligheten i typ 1-fibrerna är underutvecklade så kommer de att tröttna fortare med en felbelastning som följd. Finns många liknande ex.)

* Bygga upp en fysisk plattform för att kunna träna hårdare, och för att kroppen ska klara av belastningen.

* Balansera kroppens hela biokemi (T.ex. kommer kroppens cortisolnivåer vara lägre, insulinproduktionen lägre, fettförbrännande enzymer högre och allmänna stressnivåer i kroppen lägre)


Dr Phil Maffetone, en guru vad gäller uthållighetsträning, har utvecklat en metod som han kallar för MAF (=Maximal Aerobisk Funktion) Han har utvecklat ett sätt att beräkna fram din optimala pulszon, för att utveckla ovannämnda punkter. Jag kan också testa fram en persons behov av aerob eller anaerob träning med kinesiologi. Då kan man få fram olika svar men erfarenhetsmässigt visar de testerna ofta på att det finns en underfunkion i kroppens aeroba system. Vidare kan man då testa fram personens optimala aeroba pulszon för att maximera utvecklingen av det aeroba systemet. NMPZ (Neuro Motorisk PulsZon) kallas testet och är en direkt fråga till kroppen: Vilken pulszon mår du bäst av? Och det fantastiska är ju att när man talar och lyssnar till kroppen så brukar den ge svaren!


Så satsa på att stärka upp din kropp med några lågintensiva konditionspass (ej belastande), enkla styrkeövningar som ställer krav på balans och stabilitet och engagerar en stor del av kroppen - och gör dem i flera repetitioner, samt lägg till statisk bålträning samt rörlighetsträning vid behov. Undvik styrketräning med tunga vikter och "enledsövningar" samt högintensiv intervallträning tills du byggt upp ditt aeroba system. Var också uppmärksam på din kost och framförallt stress och sömn - detta kommer att trycka ner ditt aeroba system!


Nu är det snart vardag igen, känns ganska bra faktiskt. Veckan startar med spelarträffar för Jämtland basket samt styrketräningsutbildning. På´t direkt bara     


På återhörande!

/Thomas

Av Thomas Näsholm - 28 december 2011 12:32

Hallå!


Hoppas att julen varit bra, min har varit som väntat.. Lugn och skön, god mat och 2 inledande dagar med mycket gäspningar och sova (som det alltid blir när jag ger kroppen chans att varva ner och stressa av) Men också mycket tid till träning! Just nu försöker jag att bygga upp en fysisk bank inför kommande månader. Jag sätter in på kontot för att kunna ta ut längre fram när vardagen inte ger samma tid och möjligheter till sån planerad träning om jag har nu. Hoppas att det funkar.. =) Detta är lite lugnet före stormen och våren kommer att bli den mest hektiska perioden i mitt liv tror jag, av olika orsaker. Men jag är förberedd på det och ser fram emot det! Start i 13-helgen med utbildning.


Ikväll blir det hockeymatch med kompisar på uterink. Riktigt roligt och mycket nostalgi från förr förstås!! Ikväll från 18.30 och framåt kommer jag att vara den där lilla grabben med NHL-drömmar igen!!


Ha en fortsatt bra vecka och en bra start på det nya året - om vi inte hörs innan dess!

/Thomas

Av Thomas Näsholm - 9 december 2011 19:21

Gokväll!


Sitter i ett snövitt jämtland och funderar på golf... Logiskt? Nja, men samtidigt är ju förberedelserna inför nästa säsong i full gång. Och då tänker jag inte på min egen säsong, nej min koppling till golfen är bara via andra. Det är en av de idrotter jag har fått arbetat mest med det senaste året, som fystränare. Och det är verkligen en intressant idrott att arbeta med! En komplex idrott, rörlighet, styrka, explosivitet, stabilitet i samma rörelse. Låt mig sammanfatta min filosofi vad gäller golf i en mening: Kroppen styr rörelsen - inte tvärtom! Enkelt uttryckt: Du kommer inte kunna svinga optimalt om du inte har fysiska förutsättningar för att kunna göra det. Så när din golfpro säger att du måste hålla höger ben rakt i uppsvingen för att inte "swaya", så kan du kämpa med det i en evighet - så länge du har en begränsning i inåtrotationen i höften så kommer du inte att lyckas ändå..


Vid mitt arbete med golfare har jag fått mycket glädje av kinesiologiska behandlingar, speciellt motoriska tester (PRYT) och bäckenmobilisering. Vid en golfsving är det så många olika delar och varje del ställer olika fysiska krav. Men grunden för en bra golfsving är centrallinjen, att alltid hålla kroppen i centrum. Tappar man linjen (t.ex. om höften skjuts utåt i sidled = sway, eller om överkroppen, axel/skuldra, "tappas ut") så tappar man stabilitet vilket bidrar till att man tappar kraft. Och stabilitet och kraft är något som är viktiga egenskaper! Bäckenstabilitet, bålstabilitet/styrka och starka muskler i ländryggen är också viktiga ingridienser i fysträningen då rotationskrafterna i svingen är så stora. Läste nånstans att kraften vid bollträffen kunde vara 8 ggr kroppsvikten, vilket är fullt tillräckligt för att kunna skapa diskbråck hos kadaver... (Hur man nu har testat detta?)


Ett bra anpassat golffysprogram bör vara upplagt utifrån golfens kravprofil, och anpassat till spelarens "svaga länkar". Det bör finnas en stegring i belastning, inriktning (börja ej med explosiva svingar med kettlebell, utan skapa först förutsättningar för att kunna svinga optimalt). Jag börjar alltid med att analysera personens kropp och fysiska förutsättningar i en del rörelseanalyser. Utifrån dessa börjar vi alltid träningen med att förbättra de "svaga länkarna" som vi hittar. Det kan t.ex handla om att förbättra inåtrotationen i höger höft för att kunna separera underkroppen från överkroppen (alltså vrida upp överkroppen i en uppsving och hålla benet rakt och bäckenet stabilt). Det kan också handla om att förbättra rörligheten i utåtrotationen i axeln för att kunna hålla armbågen nära kroppen. Förbättra bålstabiliteten för att kunna svinga ifrån an stabil punkt (centrallinjen, om ni minns). Och så vidare. Ytterligare saker att kolla, som kan ha en direkt påverkan på din golfsving: 


Atletisk kroppshållning:

•Knä- och fotledskontroll! (Kolla efter avvikelser från rak linje mellan fot - knä - höft. Vanlig felställning: Överpronation i fotled)
•Bäckenkontroll (och testa även felställningar i bäckenet)
•Bålstabilitet
•Skulderbladskontroll (Starka muskler kring skulderbladen är viktiga för att bromsa armarnas krafter)

X-factor stretch

= skillnad mellan vinkeln i höft och överkropp, alltså förmågan att kunna vrida överkroppen i förhållande till underkroppen. Detta är viktigt för att kunna skapa kraft i nedsvingen innan bollträffen. I toppen av uppsvingen när både överkroppen och bäckenet/höften är vridna, ska nedsvingen starta med att bäckenet/höften vrids tillbaka och "sätter fart" på nedsvingen. Överkroppen ska då "fjädra med" och överta kraften som höften skapat. Kraften överförs därefter till armarna och klubban precis innan bollträffen. Separationen mellan höften och överkroppen är alltså "startkraften" för svingen. För att illustrera detta så bra som möjligt - kolla in denna film på Bubba Watson. Observera just starten på nedsvingen och kolla på vinkeln mellan över och underkroppen!



 

När vi kommit så långt i vårt träningsupplägg - att göra rörelseanalysen - är det sen dags att lägga upp ett program och träna och förbättra de svaga länkarna. Mer om det i del 2!


Igår föreläsning för Krokom fotboll, temat var "Fotbollens fysiska träning", och idag föreläsning för en webbyrå med temat "funktionell träning och funktionell kropp". Variation är upplyftande. Jag älskar mitt jobb!


Ha en bra helg! På återhörande!


/Thomas


Av Thomas Näsholm - 27 november 2011 21:40

Gokväll!


Idag avslutat en teoretisk utbildning, steg 1 i utbildning för blivande personliga tränare. Två intensiva helger avklarade, nu kan man fokusera på julstämningen och sin fysiska form igen    Tre veckor kommer att flyta ihop utan ledighet och det märks vad gäller sin prioritering på sig själv. Det är märkligt vad kan gå in i vissa saker så djupt. De här utbildningarna kräver verkligen att man är på tårna. Men nu blir det "nystart" igen med träningen (vadå, ingen är perfekt..)


Återkommer snart med lite mer träningsinnehåll i inläggen, är inte meningen att tråka ut er med mina egna vardagsbekymmer =)


Må gott! På återhörande


/Thomas

Av Thomas Näsholm - 30 oktober 2011 22:00

Gokväll!


Jag har funderat under en tid på några vanliga uttryck som ofta dyker upp i träningssammanhang. När man som individ ska nå sina mål, gå ner i vikt, uppnå hälsa eller vad det nu handlar om - då plockas uttryck som "blod, svett och tårar", "no pain - no gain", "less is more" fram. Vill man bli fin får man lida pin och om man känner sig trött eller utmattad ska man "bita ihop och jobba på". De talar om för oss att inte lyssna på kroppen, det ska göra ont, man ska träna på gränsen av vad kroppen klarar av och inte gnälla. Säkert högt värderade egenskaper av många högpresterande personer eller "träningsfreaks". Men är det nåt jag lärt mig av yrkeserfarenhet och min senaste utbildning är det att denna inställning är orsaken till varför så många har obalanser i kroppen, rena muskelsvagheter, problem med inre organ, på gränsen att gå eller har gått in i väggen och faktiskt övervikt och fetma. Jag vet att det finns många på gymen - gruppträningsinstruktörer, motionärer, "träningsfreaks" eller tränare - som trots sin höga träningsmängd och medvetet hälsosamma livsstil har problem med värk, muskelskador eller för hög fettprocent. Kan det vara för att de tränar för lite? Knappast. Tränar de fel? Nja, kanske. Tränar de med för lite variation? Japp, där har vi det. Detta inlägg ska inte handla om kost eller livsstil, även om "hälsofreakssyndromet" (att ha en ohälsosam kropp trots mycket träning och medvetet hälsosam livsstil) givetvis kan bero på fel kost i förhållande till sin ämnesomsättningstyp (som jag skrivit om tidigare), mycket mental stress och dålig sömn. Jag ska istället fokusera på träningen, och min erfarenhet är att träninen varieras för lite. Och kanske inte mellan olika träningsformer utan mer karaktären på träningen. Många tränar väldigt anaerobt och många har en för linjär intensitet under träningsveckan. Anaerob träning är en högintensiv träning, högintensiv på det sättet att det bildas mjölksyra i musklerna under arbetet eftersom syretillförseln till musklerna inte matchar syrekravet. Eftersom muskelarbete kräver energi måste muskeln ha energi snabbare ju intensivare arbetet är. Fett tar för lång tid att omvandla till energi, därför kommer kroppen prioritera att göra energin från kolhydrater. Dessutom kommer den anaeroba träningen att bryta ner kroppen mer(fysisk stress). Här har vi alltså en klar skillnad: När vi tränar anaerob träning kommer kroppen att vara inställd på att förbränna kolhydrater. När vi tränar aerobt (låg intesitet, hög syretillförsel till musklerna) är kroppen inställd på att förbränna fett. Dessutom är de viktigaste effekterna av aerob träning att kroppen ökar sina fettförbrännande enzymer, vi ökar kapillärer runt muskeln samt förbättrar kapaciteten i de uthålliga och fettförbrännande typ 1-fibrerna i muskeln. Dessutom är det en träningsform som inte ger samma stress för kroppen, och därmed inte lika stor risk för överbelastning och skador.


Motståndarna till mitt resonemang menar givetvis att man måste träna hårt för att få resultat, att träningsvärk är ett mått på hur bra träningen varit och att man under ett hårt anaerobt pass förbränner mer energi och speciellt under efterförbränningen timmar efter passet. Och visst, har du nått en viss träningsnivå behöver du belasta kroppen anaerobt, till en viss gräns, för att den ska utmanas och stimuleras. Men för att kunna träna hårt behöver du ha en god grund att vila på och den grunden är aerob kapacitet (uthållighet, syreupptagningsförmåga, grundstyrka). Och visst, du förbränner kanske mer energi under en timmes högintensivt intervallpass jämfört med en timmes jogg. Men mycket kolhydrater. Och min fråga är: Är målet att förbränna maximalt under den timmens träning eller att förbränna max under dygnets resterande 23 timmar?? Givetvis det andra alternativet, och kan man lära kroppen fettförbränning kommer ugnen att stå på hela tiden, på max. Efterförbränning visst, men även efter ett tufft pass är den inte så stor, och klart överskattad.

  Kom nu ihåg att mitt resonemang bara varit ett resonemang kring varför vissa tränar hårt och mycket och ändå inte når de resultat de vill. Jag tycker att man ska kunna träna hårt och för många behöver det finnas inslag av anaerob träning men jag menar att variationen och balansen mellan aerob och anaerob träning är för liten och att grunden bör vara aerob. Detta är nåt jag har sagt till många av mina kunder, motionär som ambitiös fotbollsspelare. Ibland är det faktiskt bra att bromsa och höja kvalitén istället för kvantitén. Ensidighet är inte bra åt nåt håll!


Ha det gott - på återhörande!


/Thomas

Ovido - Quiz & Flashcards