i-mitt-livs-form

Senaste inläggen

Av Thomas Näsholm - 27 januari 2011 20:48

Gokväll!


Vad är funktionell träning? För det måste vara ett av de mest utslitna begrepp som finns i "träningsvärlden" idag! Varje "het" hälsotidning uppmanar oss att träna funktionellt.

  Många har en tanke om att funktionell träning innefattar balans och stabilitet, att träningen helst ska genomföras balanserandes på bollar, balansplattor eller bosubollar samtidigt som man genomför olika övningar. Men lite förenklat kan man ju säga att all träning som förbättrar det du vill förbättra är funktionell. Oavsett om du vill bli starkare, bättre på att springa, klara av vardagssysslor etc.

  Jag ser på funktionell träning såhär: Nr 1 är att väldigt många rör sig för lite. Man sitter still på jobbet, kommer hem och sitter still (eller halvligger :) i TV-soffan och ligger still och sover hela natten. En alltför inaktiv livsstil som gör att muskler och senor inte sträcks ut i ytterlägen. Och när inte senorna sträcks ut blir de stela och orörliga. Vi behöver alltså röra på oss och sträcka ut muskler och leder för att inte bli stela och få värk! Nr 2 är att väldigt många tränar ensidigt och ofta samma rörelser. Funktionell träning för mig handlar om att belasta kroppen i alla rörelseplan/riktningar (framåt-bakåt, utåt-inåt och rotationer). På så sätt jobbar vi med fler stabiliserande muskler och balanserar kroppen på ett bra sätt. Nr 3 är övningsvalet. Open chain-övningar är övningar där bålen är fastlåst och extremiteten (armar eller ben) är fri att röra sig, t.ex om man sitter i en bröstpressmaskin eller bensparksmaskin (där bålen är still men benen rör sig). Motsatsen är closed chain-övningar där ben eller armar är stabilt mot underlaget och bålen rör sig, t.ex i en benböj. Closed chain övningarna utmanar kroppens stabilitet mer och är att föredra vi funktionell träning. Här jobbar man mer i rörelseslingor i kroppen, två eller flera leder och flera muskler samarbetar för att skapa rörelsen till skillnad mot maskinövningar (open chain) där man maximalt jobbar med två leder och rörelserna blir mer "mekaniska". Risken är då att vissa delar av kroppen blir starkare och obalanser uppstår med belastningsskador som följd.


Har bestämt att begränsa längden på varje inlägg så att ni inte somnar    men vissa ämnen kan man prata väldigt mycket om. Diskutera gärna med mig på bloggen, kom med synpunkter eller frågor.


Allt för nu, laddad dag imorrn med kunder, fysiologiutbildning med PT-gymnasiet och challengepass (cirkelträning). Kul med variation!


På återhörande!

/Thomas

Av Thomas Näsholm - 17 januari 2011 06:47

God morgon!


Tidig start på veckan, 05.00 pep mobilen. Ny vecka väntar. Annars känns det som att den förra inte tagit slut än, kan bero på att helgen bestod av jobb och utbildning av blivande styrketräningsinstruktörer. Kost & näringslära, energiomsättning stod på schemat i lördags och igår var det träning för specifika målgrupper (gravida och seniorer). Ännu en utbildning är avklarad, man börjar få rutin på det här nu! Utbildning är riktigt kul, men man blir ganska tom i huvudet när man kommer hem efter 8 timmar "på tå".


Veckan ska annars fyllas med kvalitetsträning är det tänkt. Min tanke är att träna med lite mer effekt (blandade, intensiva, explosiva styrke och konditionspass) varannan dag istället för halvdana pass varje dag, får se hur kroppen reagerar på det. Hur ser din träningsvecka ut?


På återhörande!

/Thomas

Av Thomas Näsholm - 4 januari 2011 22:45

Hej!


Stilltje under julhelgerna.. En hel veckas ledigt - skönt! Brukar vara ganska bra på att bara vara ledig och koppla på andra delar av hjärnan än den som bara handlar om jobb, träning, kost, bicepscurls och planera kalendrar   . Som att bygga pulkabackar t.ex Otroligt stimulerande och oväntat mycket jobb bakom faktiskt. Fick dock till en ganska bra backe, eller två. En kort (träningsbacken) och en lång (tävlingsbacken) =) De blev ganska uppskattade och jag fick vara barn på nytt för några dagar! Julveckan har annars bestått av en del träning, både styrketräning men även en del skidåkning i fin natur. Bra både för kropp och själ!


Mitt inlägg ska komma att handla om fysträning och varför inte börja med en av de idrotter jag arbetar mest med - golf. En idrott jag kommit i kontakt med det senaste halvåret efter en golffysutbildning jag gick, och som bara blir roligare och roligare att jobba med. Kanske för att det är en idrott som är väldigt komplex rent fysiskt, kanske för att jag ser en sån utvecklingsmöjlighet i de kunder jag nu fått nöjet att hjälpa med träningen.


   John Daly på den gamla "goda" tiden, när det räckte med talang för att nå toppen. Inte en jättebra förebild för en elitidrottsman, eller?


För att analysera en specifik idrotts fysiska krav (kravprofil) måste man dels ha en viss inblick i själva idrotten: Hur en golfsving ska se ut, vilka olika delar den innehåller, vilka fysiska krav som ställs i varje del, vanliga svingfel och vilka fysiska begränsningar som kan vara orsaken. Det är sedan den aktive som ska genomföra svingen och då krävs vissa fysiska förutsättningar. För att ta reda på om personen har några svaga länkar behöver man göra vissa tester av rörlighet och styrka (kapacitetsanalys). Brister eller fysiska begränsningar kommer att leda till att man inte kommer att kunna svinga på ett optimalt sätt och ett svingfel uppstår. Och då kan man i bästa fall koppla ihop det svingfelet med fysiska begränsningar. Men, och det är här det börjar bli intressant, för när en golftränare ser det svingfelet och ger en teknikinstruktion för att korrigera det så kommer ju inte personen att ha lättare att genomföra svingen korrekt bara för det, eftersom kroppen helt enkelt inte kan genomföra rörelsen rent fysiskt! Så, viktigt är att det är alltid kroppen som styr rörelsen - inte tvärtom! Jag jobbar i 3 steg: Steg 1 är att åtgärda de svaga länkarna utifrån testerna. Det kan t.ex handla om att bli rörligare i inåtrotationen i höften, rörligare i skuldergördeln vid uppåtvridningen, starkare i bålen och lårmusklerna för att bli stabilare i stancepositionen etc. Enklare övningar som "prickskjuter" på problemområdena är att föredra. Steg 2 är att få ihop dessa saker i styrkeövningar som är så grenspecifika som möjligt, alltså så lika själva golfsvingen som möjligt. Mer komplexa övningar. Steg 3 är sedan att överföra fysträningen till själva golfspelet, d.v.s överföringen från fysträning till svingtekniken. Och här är ju utmaningen! För bara för att du blir rörligare, starkare och stabilare betyder ju inte det per automatik att du blir en jäkla bra golfspelare, mentala och tekniska faktorer kommer också att spela in. MEN med den fysiska träningen skapar du iallafall optimala förutsättningar att kunna svinga på rätt sätt!


Kolla in den här videon på Tiger Woods, en pionjär inom golffys.. Snacka om att kroppen styr rörelsen!





Sitter och laddar inför ny utbildning. Den här gången är det en teoretisk utbildning, start imorrn med skelett, rörelselära och muskelfysiologi. Intensivt och kul, hoppas att mina elever tycker det också...

På återhörande!

/Thomas

Av Thomas Näsholm - 25 december 2010 09:16

God morgon, och hoppas att ni har en bra jul! Senaste veckorna har varit full fart och antal inlägg och funderingar på sparlåga. Nu är det ledigt och tid för att fylla på bränsle. Ha nu en bra fortsättning, jag ska snart skriva nya inlägg - bl.a om grenspecifik träning.

Här kommer en hälsning från framtida generationens tränare:


På återhörande!

/Thomas  

Av Thomas Näsholm - 7 december 2010 19:58

Hur kommer det sig att "min kompis kan äta vad som helst, hur mycket som helst och ändå inte gå upp i vikt medan jag bara behöver titta på en pizza för att lägga på mig" ? Och varför funkar LCHF hur bra som helst för vissa men för andra leder den bara till trötthet och fettinlagring?? Kan det vara så enkelt som att vi reagerar olika på energi och näring just för att vi är olika? Utan tvekan! Och låt ingen lura dig att tro att det finns ett sätt att äta som är bra för alla lika lite som det finns ett sätt att äta som är dåligt för alla!

  Men varför har då kostdebatten blivit så snedvriden idag? Vi blir hela tiden överöst med budskap i media om hur vi ska äta, hur vi ska gå ner i vikt. Och det är den ena extrema metoden efter den andra. "Tappa i vikt snabbt och enkelt", "Tappa dina semesterkilon på 2 v", "Gå ner i vikt med isodieten", eller GI, LCHF, stenålderskost, montignac, atkins, flygvärdinnedieten och allt vad de heter. Vi kan fångas av den säljande, lovande rubriken och i lugn och ro välja "lösning". Därefter kan vi ladda ner recept och matsedlar som vi slaviskt ska följa för "bästa resultat". Allt serverat! Klappat och klart? Nja, om du har tur. Har du otur äter du istället på ett sätt som gör att du mår sämre och istället hämmar din fettförbränning. Min fråga är: Har vi blivit för bekväma för att känna efter hur det vi stoppar i oss påverkar vår kropp? Du känner ju din kropp bäst, ät den mat du mår bra på!

 För 15 år sen skulle vi inte äta fett, det var fettet vi blev fet av. Istället skulle vi äta minimalt med fett och mycket kolhdrater för det var vår "bränsle" när vi tränade och skulle vi bränna fett skulle vi äta mycket kolhydrater eftersom fettet behöver ha hjälp av kolhydrater för att förbrännas. Idag har vi gått ifrån det, till att vi inte får äta kolhydrater alls. Istället ska vi äta massvis med fett och protein. Och det är antingen eller! Två olika sidor, livsmedelsverket i ena ringhörnan (kolhydratrik kost) och LCHF / GI-anhängare (typ doktor Dahlkvist) i den andra ringhörnan, och båda "bevisar" sin kostfilosofi med en rad studier. Så vem har rätt? Vad är bäst?

  Det är två väldigt felställda frågor eftersom återigen: Det finns inte ett sätt att äta som är bra för alla lika lite som det är dåligt för alla!


Kost är som vanligt en het potatis hos folk man stöter på som vill diskutera träning och hälsa. Man märker att det finns ett stort intresse och medvetenhet men också lite osäkerhet. Jag blir ofta väldigt inspirerad av att prata om kost med folk som verkligen brinner för att göra en förändring.

  Jag kommer att skriva fortlöpande om kost framöver men för att inte varje inlägg ska bli en novell avslutar jag nu.. Magen börjar dessutom signalera att det är dags för ett kvällsmål. Så jag lyssnar på den.


På återhörande!


/Thomas





Av Thomas Näsholm - 28 november 2010 21:32

Gokväll!


Sitter ensam i soffan, resten av hemmet sover. Skönt med en stunds lugn och tystnad (förutom TV:ns dova ljud i bakgrunden) efter helgens bravader. Den har bestått av utbildning av blivande styrketräningsinstruktörer och vi har borrat ner oss i styrketräningens underbara värld sen i fredags. Idag har vi haft rygg och bicepsträning på schemat. En härlig grupp människor och man har gått hem efter varje dag fylld med energi. Att utbilda ger mig verkligen otroligt mycket tillbaka. Vi har haft långa och många diskussioner och analyser av teknik, hållning och biomekanik för att kunna skapa varierande, säker och effektiv styrketräning! Jag tror och hoppas att de som går denna utbildning inser att man med små förändringar av tekniken (kroppshållning, förändra grepp, ändra ledvinkeln etc) kan leda träningen till nya höjder. Tyvär ser man alltför vanligt i gymet seriöst tränande individer (utbildade instruktörer med för den delen) "offra" en bra teknik för kg på stången, eller helt enkelt för att man inte vet hur man ska göra. Man tappar hållning och följden blir att man börjar koppla in andra muskelgrupper som man egentligen inte tänkt sig att träna. Resultatet i långa loppet blir att kroppen blir felbelastad och obalanserad, vilket kommer att visa sig som smärta i eller kring leder, molande värk (vanligt i bröstrygg och nacke), muskeltrötthet och/eller svårt att "få kontakt" med vissa muskler. Man får ta ett steg tillbaka i sin träning och lägga onödig tid på att korrigera dessa felställningar och rehabträna istället för att ta steg framåt och förbättras. Så mitt förslag är att titta över din teknik, var noga med din hållning, variera dina övningar för att träna i olika ledvinklar och fokusera på den muskelgrup du ska träna - det är där du ska "känna"!


Dryga 7 h till klockan ringer (tidig morgon imorrn), dags att runda av om kroppen ska känna sig nöjd imorrn.. Får se, 3 kunder, utbildning med mina gymnasieelever, spänst och styrketester med två fotbollsspelare och golffys med en golfare - jo, det blir nog en bra dag imorrn med!!


På återhörande!


/Thomas

Av Thomas Näsholm - 17 november 2010 20:28

Hej!


Sitter och slappar lite i soffan, ytterligare en lång dag är snart slut och veckorna tar slut innan de börjat. Dagen har än så länge fyllts av utbildning med mina PT-elever, många härliga kunder samt ett 25 min intensivt styrkepass (mest armar för fåfängans skull..   )  Då är det skönt att stanna upp och reflektera och njuta lite grann över livet. Små saker som händer, som man gör eller vill göra, glädjen i ett barns ögon, en utflykt, eller att bara må bra! Och att må bra måste väl vara det viktigaste, eller vad tycker ni? Men vad innebär det att må bra då? Ja, det är naturligtvis väldigt subjektivt och för en del kan det handla om en känsla ("jag känner mig hälsosam", "känslan i kroppen är bra, jag känner mig lätt och pigg") och för andra kan det konkret handla om en målvikt, att äta nyttigt, att motionera varje dag etc. Det kan handla om att må bra mentalt, en känsla av kontroll, att trivas med livet eller en positiv stress (kan vara en känsla av att klara av höga utmaningar eller förväntningar).

  Se hälsa som ett livsstilspussel, där varje bit behövs för att pusslet ska bli helt. Bitarna som ingår i pusslet är stress, sömn, återhämtning, kost och fysisk aktivitet. Vad som är viktigt är att se till att göra varje del så bra som möjligt för att de ska passa så bra som möjligt med varann. Ibland kan pusslebiten ligga på rätt ställe men kan behöva vridas lite för att den ska passa in helt. Våga ifrågasätt din nuvarande livsstil, är du inte nöjd - vrid på pusselbitarna! Allt hänger ihop och det är min absoluta holistiska syn på hälsa!


Om du vill ha en mer objektiv bild av vad hälsa är - ta en titt på resultaten av den här amerikanska studien. Man fann ett starkt samband mellan ett antal hälsobeteenden och positiva hälsoeffekter:

* Inte röka

* Måttlig alkoholkonsumtion

* 7-8 h sömn per dygn

* Lämplig kroppsvikt

* Undvika onyttig och starkt processad mat

* Regelbunden frukost

* Regelbunden motion och fysisk aktivitet


Det är bara att bocka av listan och må så bra som DU vill =)


På återhörande!


/Thomas

Av Thomas Näsholm - 7 november 2010 19:59

Hej!


Sitter och slötittar lite på youtubeklipp från NBA (fråga mig inte hur jag kom in på det..) Men just som jag ser 2 min dunkningsklipp med Kobe Bryant slår det mig att vår kropp är en fantastisk maskin som är kapabel till fantastiska prestationer! Och vad är det som gör att vissa kan hoppa flera meter framåt upp i luften, eller nästan 9 meter i längd? Beror det på gener? Eller på många timmars träning? Javisst - både och! Visst är sammansättning av muskelfibertyper (ska du bli explosiv och spänstig bör du ha en hel del explosiva typ 2 x-fibrer i musklerna) viktig och ska du bli bäst i världen i, låt säga 100 m eller längdhopp, får du nog hoppas att dina föräldrar gav dig rätt muskelfibrer. Men alla vi som inte har som mål att dunka som Kobe Bryant - har inte vi möjlighet att ändå komma en bit på väg genom att träna? Japp! Och det är hela poängen med detta utlägg: Du kan förbättra alla egenskaper du vill - bara du tränar specifikt och målmedvetet! Vill du vara explosiv, maxstark, uthållig, spänstig, rörligare, ha bättre kondition eller vara snabbare - eller lite av varje? Nervsystemet har en fantastisk förmåga att anpassa sig till de utmaningar vi sätter på det. Om du tränar med samma belastning, samma repetitioner, samma hastighet och samma rörelser hela tiden kommer din kropp att bli väldigt bra på att prestera efter de förutsättningarna men kommer det att ske någon förbättring eller förändring av din styrka, snabbhet eller explosivitet? Nej! För det krävs något som kallas overload, alltså överbelastning. När vi börjar att förändra belastningen (tyngre t.ex), antalet repetitioner (färre t.ex.), hastigheten i utförandet (snabbare, explosivare rörelse) och rörelsen (mer komplexa, "stora" rörelser) kommer vi också att utveckla kroppens olika egenskaper. Vi går från att vara en traktor till att bli en porsche!!


Under de närmsta veckorna väntar en uppstart med mina fotbollsspelare, individuella fysplaner ska sättas. Förhoppningsvis kan varje spelare ta ett ytterligare kliv mot att bli en porsche!


Nu väntar parlamentet (ser de flesta humorprogram jag kommer över) och en filtallrik, sen ladda för en ny bra vecka!


På återhörande!


/Thomas

Ovido - Quiz & Flashcards