i-mitt-livs-form

Senaste inläggen

Av Thomas Näsholm - 3 oktober 2011 22:24

Gokväll!


Efter en natt på tåget med mindre bra kvalite på sömnen borde jag nu ligga och drömma om rosa små flygande elefanter för länge sedan. Men energin i kroppen vill liksom inte ta slut, så jag ger med mig och tänker "ok, ett litet blogginlägg innnan jag lägger igen ögonen". Dessutom var det länge sen jag skrev nåt alls, och jag ska ärligt funderat på om JAG har så mycket vettigt att skriva egentligen. Det finns ju så många tyckare och skrivare, behövs då jag? Den tanken kanske alltid kommer att stanna kvar, vad vet jag, men jag ska släppa den en stund bara för att jag är alldeles för uppfylld av inspiration och nya kunskaper för jag befinner mig i början av en ny utbildningsvecka i min kinesiologiutbildning. Denna gång jobbar vi med manuella strukturella tekniker och behandlingsmetoder för bl.a kotor, bäcken, käkled och olika neurologiska problem som orsakar försvagningar i muskler. Grunden i kinesiologin är muskeltestning och genom att testa en muskels styrka kan man kommunicera med nervsystemet. Om en muskel är försvagad beror det på att det finns en hämning i nervsystemets signalering till muskeln. Detta indikerar att muskeln inte kan fungera så som den är tänkt att fungera, således bör en behandling syfta till att förbättra nervkontakten till muskeln så att den återfår sin maximala styrka. Detta kan man göra på olika sätt, allt ifrån att behandla muskeln lokalt (på senor och muskelbuken) till att korrigera obalanser i organ som är kopplad till den försvagade muskeln. Om inget av detta är rätt behandlingsteknik kommer muskeln fortsatt att vara försvagad och då kan problemen komma ifrån låsningar i ryggraden. Detta är vanligt i nacken. Man drar upp axlarna pga stress, dessa muskler blir spända (ofta blir nackens muskler spända och antagonisterna, halsens muskler, blir svaga) och kommer då att dra kotorna i nacken snett. När kotorna hamnar snett kan en nervinklämning uppstå och då stryper man nervbanan till muskeln. Det är ungefär som när du har full sprut i trädgårdsslangen, och helt plötsligt trampar nån på slangen så att det blir stopp. På samma sätt blir det ett stopp i nerven och nervsignalerna når inte fram. Det handlar alltså då om att "kliva av slangen" för att släppa upp flödet igen!


Imorrn är det kotor som gäller, jag kanske får återkomma om det dyker upp nåt spännande...


På återhörande!


/Thomas

Av Thomas Näsholm - 13 augusti 2011 23:21

Gokväll på er!


Sitter på mitt hotellrum för 6:e kvällen i rad. Igår kickade hoteldöden in, förstår faktiskt alla de idrottare som pratar om den. Men imorrn checkar jag ut och återvänder till mitt "riktiga" liv. det liv jag är trygg med. Men allt är inte skit även om inledningen blev onödigt negativ. Jag har ju fått ut så mycket av min kinesiologiutbildning den här första veckan! Alla ni som inte testat kinesiologibehandling - gör det. Det kommer att öppna era ögon. Detta är min framtid och grunden i kinesiologi är att jobba holistiskt och vidsynt. Centralt inom kinesiologin är att muskeltestning används för att mäta nervsystemets koppling till muskler. Obalanser i kroppen, näringsmässiga, problem med organ, energiflöden eller mekaniska felställningar i kotor eller leder påverkar ditt nervsystem och försvagar dina muskler. Då kan du jobba dels med att stärka upp muskeln och dels med att korrigera det obalansen kommer ifrån för att balansera kroppen. Att jobba på detta sätt, som en detektiv som försöker hitta ledtrådar om vad orsaken till obalansen är, det är nåt som tilltalar mig och ligger helt i linje med hur jag vill jobba som tränare. Helt enkelt vill jag ha så mycket verktyg i lådan som möjligt för att kunna hjälpa mina kunder på absolut bästa sätt.


Veckan har annars bjudit på en del knäckar i självförtroendet.. Har samlat på mig en 8-9 muskler redan som är svaga. Ja, man lurar sig själv att tro att man är stark men när man ligger där på testbänken är man som en disktrasa. Nyttig påminnelse om att kroppen behöver besiktas och balanseras ibland. =) Förhoppningsvis kan jag få hjälp av en snäll kurskamrat att stärka upp mig imorrn innan man åker hem!


Sov gott - på återhörande!


/Thomas

Av Thomas Näsholm - 1 augusti 2011 22:19

Hej på er!


Länge sen jag skrev - jag vet! Men juli har varit en månad med mycket i görningen. Och för att jag ska kunna skriva nåt vettigt här och inte bara trams behöver jag vara inne i "tänket" som man är när man jobbar och tänker på träning hela tiden. Och jag har varit långt ifrån det tillståndet nu då jag har semester. Och det är ett måste för att kunna köra på sen.


Jag tänkte skriva lite om alla de olika saker jag sysslar med och en del av mitt jobb som jag tycker är fantastiskt rolig är sportspecifik träning. Att analysera en idrotts kravprofil och anpassa träningen till det. Jag jobbar bl.a med fotboll. Fotboll är en idrott som ställer krav på många olika fysiska egenskaper. Kondition, styrka, spänst, koordination, rörlighet, snabbhet är alla egenskaper som fotbollen innefattar. Konditionen innefattar aerob och anaerob energiomsättning (med och utan syre). Även fast fotboll är en explosiv idrott är den aeroba delen dominerande tack vare att en stor distans täcks under en match (snittet för en central mittfältare på hög nivå ligger på 11-13 km), och större delen av matchen genomförs joggandes, ståendes eller gåendes. Den anaeroba delen är mindre och består av alla de korta, explosiva, intensiva löpningar som görs. I studier med GPS har man funnit att alla sprintlöpningar som görs är över 90 % kortare än 30 m och 49 % av dem är kortare än 10 m.

 Styrka är ett samlingsnamn för olika styrkeegenskaper som maximal, excentrisk, uthållig, snabbstyrka, plyometrisk, och jag hör ofta bland tränare att man vill förbättra snabbhet och spänst. Det absolut viktigaste för att skapa förutsättningar för att bli snabbare eller spänstigare är att du har styrkan för det. Det finns ett stort samband mellan maximal styrka, plyometrisk styrka och snabbhet och spänst. Maxstyrkan är taket för hur högt du kan komma vad gäller dessa. Har du ökat din snabbhet till den gränsen behöver du öka din styrka för att kunna ta ytterligare kliv. Logiskt?

  Det kommer alltid att finnas individuella skillnader, mycket beroende på olika positioners olika krav, så det är bara fördelar att screena varje spelare för sig för att titta på hans brister och utifrån det skräddarsy ett program. Några viktiga punkter som jag håller som viktiga vad gäller fotbollsfys dock:

* Konditionsträning och snabbhetsträning med boll i så stor utsträckning som möjligt.

* Snabbhetsträning utan boll ska innefatta olika typer av snabbhet (reaktionssnabbhet, frekvens typ i stegar, maximal snabbhet) och när du kör reaktionssnabbhet bör stimulit du reagerar på vara så likt fotboll som möjligt (t.ex. en rörelse eller en boll istället för en signal eller handklapp)

* Så fotbollslik konditionsträning som möjligt vad gäller längd, intesitet och utförande. Kom ihåg att du inte blir en bättre fotbollsspelare genom att springa en mil. Däremot kan det vara nödvändigt tidigt på försäsongen om grundkonditionen är låg.)


Lika lite som det finns absoluta sanningar kring träningsläran - lika svårt är det att sammanfatta mina tankar kring detta i få ord. Så det finns anledning att fortsätta denna diskussion någon annan gång.

  Ser för övrigt fram emot nästa steg i min yrkeskarriär, på måndag sätter jag mig på planet till stockholm för att påbörja min kinesiologutbildning. 5 kursveckor fram till jul till att börja med, sen får vi se när och hur fortsättningen blir. Otroligt kul - jag berättar mer framöver!


På återhörande!


/Thomas

Av Thomas Näsholm - 4 juli 2011 22:52

Gokväll!


Hoppas att er dag har varit bra! Jag sitter i lägenheten bland flyttkartonger och försöker att skriva nåt bra om förra veckans miniträningsläger St Olavsloppet. Det är så jag ser det, årets bästa träningspass! Tävlingssituationen gör att man ligger på sitt max hela tiden och det ger en bra träningseffekt kan jag lova! Som traditionen bjuder har vi ett lag från Golds gym. I år sprang jag tre sträckor på tre dagar och hade avslutningssträckan Byskogen-Östersund torget i lördags. 5,4 km mätte den. Jag hade bra draghjälp av en norrman och stapplade i mål på en tid jag är rätt nöjd med (mitt mål var att gå under 4 min/km vilket jag lyckades med med god marginal).

Här kommer lite actionbilder från loppet:

  Växling i Byskogen - nu kör vi!!

  Uppförslut ett par km - håll frekvensen!!

  Nöjd efter målgång i Levanger i onsdags, 30 grader varmt - tufft!

Nu har jag tagit ett par dagar träningsfritt för att hämta in lite inspiration. Löpningen brukar hamna lite i baksätet direkt efter loppet och så känns det även nu. Jag är mer sugen på paddlingen nu! Och styrketräningen, men den finns ju alltid med.

Ha det gott - på återhörande!

/Thomas

Av Thomas Näsholm - 27 juni 2011 23:07

Gokväll i sommarljuset!


Sommaren är här. Semester är här. Ledighet. Tid för reflektioner. Reflektioner över många saker, familj, vänner, min energicirkel - har jag "läckt" för mycket energi på fel saker och låtit viktiga saker stå tillbaka? Hur vill jag ha det från hösten när ledigheten är slut och hjulet börjar snurra igång igen? Visst är det lättare att fatta beslut och planera när man har kraft och energi, och framförallt tid att se saker ur en annan synvinkel. Samtidigt kan planer lätt raseras när nya saker dyker upp som förändrar förutsättningarna. Så, hur ser dina planer ut? Vad lägger du din energi på (inte tid i antal timmar utan energi) och om du behöver prioritera om - hur ska du göra det? Gå inte runt och tänk att du ska förändra ditt liv efter semestern - gör det redan nu! Sänk inte dina ambitioner att röra på dig bara för att du har semester - ta istället tilfället i akt att öka din aktivitetstid! Du har mer tid att styra över och stora möjligheter till utomhusaktiviteter, eller hur? Och lura inte dig med tankar om att du kan äta och dricka precis hur du vill och hur mycket du vill under semestern - du lurar dig själv och du kommer att töja på dina gränser för vad som är tillåtet. Gå istället in med inställning att ha en balans mellan bra mat, god och lite mer mat och träning. Rör på dig så ofta du kan, ät inte "fel mat" varje dag utan rotera din kost (t.ex. om du äter en grillbuffé med mycket kolhydrater på lördag låter du söndag bli en helt kolhydratsfri dag). Om du har en plan för hur du vill hantera sommaren, och behålla din form, kommer du att hantera den bättre. Varför blir du sugen? Beror det på att du har skapat ett sug för att du låtit blodsockret sjunka pga oregelbundna måltider, eller beror det på att du förvrängt dina tankar och känslor? Är det verkligen mat du behöver eller har du skapat ett begär i hjärnan? Försök att stanna upp och identifiera signalerna!

Till sist, vad är anledningen till att personer som lyckats bra med sin form tidigare plötsligt börjar tappa träningskontinuiteten eller kosthållnngen? Jo, för att de slutar med alla saker som gjorde att de lyckades! Man slutar t.ex att tänka lika mycket på val av kost, man slutar äta mellanmål som gör att blodsockret dippar och suget dyker upp. Man slutar kanske också att planera lika bra för sin träning, man låter andra saker prioriteras högre. Så behåll din plan, din målmedvetenhet och ditt fokus!


Nu laddar jag för en tripp till Norge och St Olavsloppet! Siktar på en bra prestation, kroppen känns bra nu iallafall så det är bara att springa på!   


På återhörande!

/Thomas

Av Thomas Näsholm - 30 maj 2011 21:57

Gokväll!


Nu börjar veckorna flyta ihop sådär så att man börjar fundera på vilken dag det är.. Som tur är har det inte gått så långt ännu men efter 12 dagars utbildning och dessutom kunder ser jag fram emot 5 dagars ledigt från torsdag. Vi har haft utbildning för personliga tränare i östersund, utbildare från The Academy har varit uppe på besök och hållit olika delar var. Jag har suttit i "passagerarsätet" och bara hängt med, noterat, fått handledning och samlat på mig bra tips inför framtiden där jag ska börja utbilda framtida personliga tränare. Utvecklande kan jag lova!

  Utbildningen avslutades igår med praktiska och teoretiska tentor. Vissa var absolut duktiga och har en bra framtid som PT, andra behöver utvecklas mer. Det var en del tuffa beslut och en del tårar.


På återhörande!


/Thomas



Av Thomas Näsholm - 16 maj 2011 19:25

Hej!


Vad som driver mig framåt är en ambition att utvecklas. Jag har jobbat med träning sen 8 år tillbaka och jag skulle nog säga, helt prestigelöst, att jag samlat på mig en hel del kunskap och erfarenhet längs vägen. Men jag konstaterar ofta, väldigt ödmjukt, att jag ständigt lär mig nya saker. Man lär sig genom att prova nya saker, genom kunders resultat och deras väg dit, genom att ta inputs och prata med olika yrkesgrupper. Ska man jobba med detta hela livet (har inte sagt att det är min ambition..) tror jag att man måste utvecklas.

 En yrkesgrupp jag kommit i kontakt med till och från är läkare. Och tack och lov för att de finns, eller hur? Men, som i alla branscher förmodligen, stöter man på en del som man inte pratar samma språk med... Och ganska ofta handlar oenigheterna om kost och näring. I onsdags pratade jag inför ca 100 landstingsanställda, temat var kost och hälsa (även om innehållet gled över mycket mot träning och prestation, men för mig går de hand i hand..). Jag pratade bl.a en del om hur kolhydrater, fett och protein påverkar kroppen och hur viktigt det är med en hormonell balans för att prestera, och må bra. Låt mig ta ett exempel: Om vi misbrukar kroppen genom att äta socker eller raffinerade kolhydrater kommer kroppen att bryta ner dessa snabbt. Blodsockret stiger snabbt (hyperglykemi) och för att vi inte ska utveckla diabetes skickar kroppen ut ett försvar, insulin. Detta hormon sänker blodsockret snabbt och du hamnar istället väldigt lågt (hypoglykemi). I detta tillstånd reagerar kroppen genom att tala om för oss att vi måste äta. Hunger och sötsug är inte ovanliga reaktioner. När vi äter socker igen kommer blodsockret att stiga och vi mår genast bättre. Om vi inte väljer att äta (vissa kan ju faktiskt gå en hel dag uan att äta!) kommer kroppen ändå att höja blodsockret genom att skicka ut glukagon (ett hormon som i motsats till isulin höjer blodsockret) och stresshormoner, t.ex cortisol. Detta är nödvändigt för att balansera blodsockret, och därmed hormonbalasen, men på bekostnad kommer kroppen bryta ner sig själv, glukogendepåer, immunförsvaret och kanske även muskelmassa. För att inte hamna i detta tillstånd bör man se till att inte hamna på den höga toppen, ett råd som alltid går hem är därför: ät mindre socker!!

  Jag pratade vidare om hur individuell vår ämnesomsättning och näringsbalans är. Varför vissa behöver äta mer fett och protein och varför vissa kan må bra på att äta lite mer kolhydrater. Näringsbalanser, obalanser mellan vitaminer och mineraler, brister och hur de påverkar kroppens funktoner, hormonbalansen, enzymer. I slutändan kommer det visa sig genom ditt välmående. När jag pratade om detta fick jag en kommentar från en läkare som satt med och lyssnade att läkare som sysslar med håranalyser ska göra det på sin fritid och annars ägna sig åt "vetenskap". Efteråt gick jag fram och frågade om han var skeptisk till vad jag just pratat om och då berättade han att han själv var läkare och att "det kan ligga nåt i det du säger men det krävs mer forskning och mer för att kunna bestämma en brist". Jag vet inte vad han menade exakt och jag tänkte för mig själv varför man då oftare använder sig av blodprover för att bestämma brister. Hursomhelst nöjde jag mig att konstatera att vi förmodligen har olika syn på det här med kostens och näringens starka effekt på kroppen. På samma sätt som det finns olika åsikter (hos läkare och kostrådgivare) kring om vi ska äta kolhydrater eller fett och om högt kolesterol är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar eller inte så finns det självklart olika sätt att angripa problem, sjukdomar eller symptom eller bara ohälsa som trötthet, matsmältningsbesvär, fettma & övervikt, högt blodtryck, blodsocker. Min stora frustration kring många (verkligen inte alla) läkare är tillslut (lång utläggning för ett kort tydligt budskap!) att man väljer kortsiktiga och direkta angripningar på symptomen medans jag tycker att man snarare bör titta på orsaken till grundproblemet. Högt blodtryck kan ju vara ett resultat av så mycket (arv, brist på motion, rökning, fel kost) och då kan man ju först försöka göra insatsen där istället för att välja medicinerna som första alternativ. Om en läkares uppgift är att bota, inte utbilda eller rådgiva - skicka personerna till oss som faktiskt brinner för det då! Och min fasta övertygelse är att näring kan vara vår starkaste medcin! Men vi måste tillföra den näring som kroppen behöver. Gör en näringsanalys så ser vi svaret tillsammans!


På återhörande!


/Thomas

Av Thomas Näsholm - 9 maj 2011 21:54

Gokväll!


I torsdags var det äntligen dags att göra premiär ute på sjön, kajaksäsongen börjar tidigt i år! Solen lyste och värmde när vi drog ner kajakerna till storsjöns mörka vatten, dock den här kvällen upplyst av iskristaller ifrån drivis, det sista spåret av istiden.. (åtminstone vintern). Man fick en känsla av att vara på en expedition på antarktis när vi kryssade oss fram mellan några isflak ut mot öppet vatten. En timme senare, ett antal ringrostiga paddeltag senare, var man så på väg hem igen, lätt i sinnet och alla krav och måsten man hade i huvudet innan var som bortblåst. Fantastiskt!


     

Sitter just nu och planerar en föreläsning för 100 personer på Landstinget på onsdag kväll. Temat är kost, vi får se vad jag väljer att rikta in mig på. Ämnet är ju ganska brett.. Jag kanske får anledning att återkomma i hur det gick.


Allt gott - på återhörande!


/Thomas

Ovido - Quiz & Flashcards